Sostinės centre – žaliųjų protesto akcija: ragina Vyriausybę priimti ryžtingus sprendimus mažinti naftos degalų vartojimą

Penktadienį Vilniuje, Vinco Kudirkos aikštėje, minint Vaiko dieną, vyko protesto akcija-performansas „Nesu**kite vaikų ateities!“. Vyriausybė, delsdama priimti ryžtingus sprendimus, leisiančius transporto sektoriuje iki 2030 metų 41 proc. sumažinti naftos degalų vartojimą, kelia grėsmę Lietuvos gyventojų ir jų vaikų ateičiai, sako akcijos iniciatorė Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė.

Protesto akcija prie Vyriausybės.<br>V. Skaraičio nuotr.
Protesto akcija prie Vyriausybės.<br>V. Skaraičio nuotr.
Protesto akcija prie Vyriausybės.<br>V. Skaraičio nuotr.
Protesto akcija prie Vyriausybės.<br>V. Skaraičio nuotr.
Protesto akcija prie Vyriausybės.<br>V. Skaraičio nuotr.
Protesto akcija prie Vyriausybės.<br>V. Skaraičio nuotr.
Protesto akcija prie Vyriausybės.<br>V. Skaraičio nuotr.
Protesto akcija prie Vyriausybės.<br>V. Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Justė Ancevičiūtė

May 17, 2024, 12:27 PM

Protesto-performanso metu vaikus simbolizuojantys daiktai – pliušiniai žaislai ir lėlės – aplieti nafta. Akcijos sumanytojai siunčia žinią Vyriausybei, kad sprendimų vilkinimas naftoje skandina vaikų ateitį.

„Vaikų dienos proga daugybė politikų akcentuoja, kad vaikai mūsų turtas, ateitis, kaip juos reikia globoti, mylėti ir panašiai. Vis dėlto Vyriausybė praktiškai žlugdo vaikų galimybes gyventi saugioje, švarioje ir sveikoje aplinkoje“, – akcijos metu sakė I.Budraitė.

„Vaikystė Lietuvoje tampa nesaugi tiek ekologiniu, tiek ekonominiu atžvilgiu. Didėjanti tarša miestuose kelia didžiulę riziką sveikatai, o delsimas priimti ryžtingus sprendimus mažinti naftos degalų vartojimą transporto sektoriuje, kasdien mums kainuoja vieną milijoną eurų. Didelę ir sprarčiai besikaupiančią skolą už vilkinamus priimti sprendimus būsime priversti mokėti ne tik mes, bet ir mūsų vaikai. Jau dabar prognozuojama, kad dėl didėjančio naftos degalų vartojimo ir augančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų Lietuvos mokesčių mokėtojai turės susimokėti apie 1,3 milijardo eurų. Ką jau kalbėti apie klimato kaitos keliamus iššūkius“, – pridūrė ji.

Akcijos iniciatorė primena, kad dar 2023 metų lapkritį Seimas pateikė įstatymo projektą, kuriame įtrauktas įsipareigojimas iki 2030 metų 41 proc. sumažinti naftos degalų vartojimą transporto sektoriuje. Nors įstatymo projektui po pateikimo Seime pritarta, tačiau jam buvo paprašyta Vyriausybės išvados, kurią ji turėjo pateikti iki šių metų sausio 9 d., vis dėlto iki šiol to nepadarė.

„Be Vyriausybės išvados įstatymo projektas yra įstrigęs biurokratų stalčiuose ir taip yra vilkinamas jo priėmimas. Kiekvienos Vyriausybės delsimo dienos kaina yra besikaupianti finansinė našta Lietuvos gyventojams ir prarandama sveikata. Skaičiuojama, kad oro tarša, dar vadinama tyliąja žudike, Lietuvoje per metus pasiglemžia apie 3 tūkstančius gyvybių. Ar tikrai norime tokios ekonomiškai nestabilios ir sveikatai pavojingos ateities savo vaikams? Laikas Vyriausybei atsimerkti ir padėti Lietuvai nulipti nuo naftos „adatos“, nes ši priklausomybė ir nenoras spręsti problemos prilygsta vaikų teisės į švarią, saugią ir sveiką aplinką pažeidimui“, – teigia ji.

Akcijos metu I.Budraitė taip pat pabrėžė, kad Vyriausybė mėgsta iškelti gerus tikslus, bet nemėgsta jų įgyvendinti.

„Buvo pažadėta, kad jau pernai bus 9000 elektromobilių įkrovimo stotelių, šiandien jų turime tik 2500. Buvo pažadėta, kad mes išvystysime viešąjį transportą tam, jog žmogus nebūtų priklausomas nuo automobilio, bet per pastaruosius 20 metų vidaus degimo varikliais varomų automobilių padvigubėjo, jų turime 2 milijonus, o elektriniai sudaro vos vieną procentą. Žmonės nesirenka viešojo transporto, nes jis neišvystytas, nepatogus, nepritaikytas žmonų poreikiams. (...). Biokuras gali būti gaunamas iš organinių medžiagų – mėšlo, tai yra visiška išeitis daugybėje sričių, o Vyriausybė tiktai pernai pradėjo skatinti šitą veiklą“, – vardijo akcijos organizatorė.

„Mes pasipiktinę, kad pažadai lieka tik žodžiais, o Vyriausybė šiandien prioritetu laiko ekonominį pelną, negalvodama apie tai, kiek tas kainuos ateityje“, – pridūrė ji.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.