Tikimybė susirgti sėklidžių vėžiu priklauso nuo vyro ūgio: pasakė, kada verta susirūpinti

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15–50 metų – vyrų onkologine liga. Pasak Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) gydytojo urologo Mariaus Jasėno, ją sėkmingai galima įveikti, ypač jei diagnozuojama ir gydoma ankstyvoje stadijoje. Negydant sėklidžių vėžio, metastazės gali išplisti į kitus organus.

Pasak specialisto, sėklidžių vėžiu kasmet šalyje suserga 30–40 asmenų.<br>lrytas.lt koliažas
Pasak specialisto, sėklidžių vėžiu kasmet šalyje suserga 30–40 asmenų.<br>lrytas.lt koliažas
Vyrų ligos<br>123rf nuotr.
Vyrų ligos<br>123rf nuotr.
Urologija<br>123rf nuotr.
Urologija<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Klaipėdos universiteto ligoninės inf.

Apr 19, 2024, 6:21 PM

Balandį, minint sėklidžių vėžio žinomumo mėnesį, specialistas primena, kad svarbiausia – atidžiai stebėti savo sveikatą ir nebijoti kreiptis į gydytoją.

Sėklidžių vėžys yra tyli liga, kuriai dažniausiai nebūdingi lengvai pastebimi simptomai, atskleidžiantys ankstyvą jos stadiją. Labai svarbi savityra ir stebėjimas jau nuo paauglystės. Jei pasireiškia neįprasti ir kurį laiką nepraeinantys pakitimai vienoje iš sėklidžių – neskausmingas ištinimas, padidėjimas ar sukietėjimas, apčiuopiamas mazgelis – rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju urologu“, – sako M. Jasėnas.

Pasak specialisto, sėklidžių vėžiu kasmet šalyje suserga 30–40 asmenų.

„Nors liga ir reta, tačiau jos ignoruoti negalima – negydant sėklidžių vėžio, po 1,5–2 metų gali susidaryti metastazės, grėsmingai plintančios į kitus organus“, – akcentuoja gydytojas urologas.

M. Jasėno teigimu, sėklidžių vėžys dažnai užklumpa aukštaūgius. 190 cm ūgio vyras turi keturis kart didesnę tikimybę susirgti šiuo vėžiu nei 170 cm. Ženklus rizikos veiksnys – nenusileidusios sėklidės. Įtakos turi endokrininiai susirgimai, genetiniai veiksniai ir gyvenimo būdas.

Jei liga diagnozuojama ankstyvoje stadijoje, dažniausiai pakanka chirurginio gydymo ir ilgalaikio stebėjimo. Pacientas jau kitą dieną gali vykti į namus ir jo gyvenimo kokybė nenukenčia.

„Dažniausiai žmones neramina vaisingumo klausimas. Svarbu suprasti, kad operacija ir vienos sėklidės šalinimas jokios įtakos vaisingumui neturi. Jei prognozuojame, kad reikės taikyti chemoterapiją ar radioterapiją, visuomet rekomenduojame spermą užšaldyti. Tai – saugumo garantas“, – paaiškina medikas. Pasak jo, gydymo taktiką lemia ligos stadija ir naviko piktybiškumas.

M. Jasėnas pastebi, kad pasitaiko atvejų, kuomet jauni vyrai baiminasi galimų estetinių pasekmių po gydymo ir į medikus nesikreipia.

„Šiandieninė medicina turi visas galimybes užtikrinti, kad žmogus nejustų diskomforto. Vienas iš sprendimų – sėklidžių protezų implantavimas. Dirbtinė sėklidė įterpiama į sėklidžių ertmę. Tai gali būti atliekama dėl estetinių priežasčių arba siekiant atkurti vyrų lytinių organų funkcionalumą. Ši procedūra gali būti atliekama kartu su kitomis operacijomis“, – sako medikas.

Klaipėdos universiteto ligoninė turi visas galimybes diagnozuoti ir kompleksiškai gydyti pacientus, sergančius sėklidžių vėžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.