Hučiai prisiėmė atsakomybę už išpuolį prieš graikų prekybinį laivą netoli Jemeno krantų

Jemeno hučių sukilėliai prisiėmė atsakomybę už pirmadienį įvykdytus antpuolius Raudonosios jūros laivybos kelyje, įskaitant išpuolį prieš Graikijai priklausantį prekybinį laivą, pranešė Didžiosios Britanijos jūrų agentūra ir JAV kariuomenė.

Nauji išpuoliai nukreipti prieš laivybos kelius Raudonojoje jūroje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Nauji išpuoliai nukreipti prieš laivybos kelius Raudonojoje jūroje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2024, 9:32 AM

Centrinė JAV vadavietė (CENTCOM) pranešė, kad hučiai trimis priešlaivinėmis balistinėmis raketomis ir trimis dronais atakavo po Maltos vėliavą plaukusį Graikijos prekybinį laivą „MV Cyclades“.

„Kol kas buvo praneša, kad nukentėjusiųjų nėra, o laivas tęsia savo kelionę“, – socialiniame tinkle „X“ (buvęs tviteris) rašė CENTCOM.

Pirmiau JK jūrų saugumo agentūra (UKMTO) pranešė apie „visai šalia“ prekybinio laivo, plaukusio netoli Jemeno krantų į šiaurės vakarus nuo Mochos, nugriaudėjusius sprogimus.

„Pranešama, kad tiek laivas, tiek jo komanda yra saugūs“, – pridūrė karališkojo karinio jūrų laivyno agentūra.

Jūrų saugumo bendrovė „Ambrey“ pranešė, kad po Maltos vėliava plaukęs konteinerinis laivas buvo pakeliui iš Džibučio į Džedą ir išpuolio taikiniu greičiausiai tapo „dėl to, kad nurodytas jo operatorius prekiauja su Izraeliu“.

Hučių sukilėliai prisiėmė atsakomybę už prieš „Cyclades“, „MSC Orion“ ir dar du JAV laivus įvykdytas atakas.

Jemeno sostinę Saną ir didžiąją dalį šalies Raudonosios jūros pakrantės kontroliuojanti Irano remiama grupuotė išpuolius prieš laivus vykdo nuo praėjusių metų lapkričio.

Jos teigimu, vykdydama savo kampaniją ji solidarizuojasi su palestiniečiais Gazoje, kur šiuo metu vyksta karas.

CENTCOM taip pat pranešė, kad JAV pajėgos pirmadienį virš Raudonosios jūros numušė nepilotuojamą orlaivį, kuris skrido „link JAV priklausančių laivų „Philippine Sea“ ir „Laboon“.

„Šis bepilotis orlaivis kėlė tiesioginę grėsmę JAV, koalicijos ir prekybiniams laivams šiame regione“, – socialiniame tinkle „X“ rašė ji, pridurdama, kad nei JAV pajėgos, nei netoliese buvę prekybiniai laivai apie sužeistuosius ar kitokią padarytą žalą nepraneša.

Atsakydamos į išpuolius prieš laivus, sausį Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija pačios ėmė atakuoti hučių objektus Jemene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.