Patvirtinta: Rusija Charkovą atakavo ir ne savo raketomis

Jungtinės Tautos (JT) patvirtino, kad Rusija smogė Charkovui Šiaurės Korėjos gamybos raketa, rašo „Militarnyj“.

Trumpojo nuotolio balistinės raketos „Hwasong-11Ga“ paleidimas.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Trumpojo nuotolio balistinės raketos „Hwasong-11Ga“ paleidimas.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Šiaurės Korėjos raketos, kurią Rusija 2024 m. sausio 2 d. paleido į Ukrainos Charkovo miestą, nuolaužos. <br>„Conflict Armament Research“ nuotr.
Šiaurės Korėjos raketos, kurią Rusija 2024 m. sausio 2 d. paleido į Ukrainos Charkovo miestą, nuolaužos. <br>„Conflict Armament Research“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 2, 2024, 8:48 AM, atnaujinta May 2, 2024, 8:51 AM

Raketos nuolaužos, kurios buvo rastos po šių metų sausio 2 d. įvykdytos atakos prieš Ukrainos miestą, buvo iš Šiaurės Korėjos „Hwasong-11“ serijos balistinės raketos.

Tai, kad Rusija naudoja šiuos ginklus, yra tiesioginis Saugumo Tarybos sankcijų, kuriomis Šiaurės Korėjai taikomas ginklų embargas, pažeidimas.

Trys JT sankcijų stebėtojai anksčiau šį mėnesį nuvyko į Ukrainą apžiūrėti nuolaužų ir nerado jokių įrodymų, kad raketą pagamino Rusija.

Remiantis 32 puslapių ataskaita, pateikta vienam iš Saugumo Tarybos komitetų, ekspertai patvirtino, kad „2024 m. sausio 2 d. Charkove aptiktos raketos nuolaužos yra Šiaurės Korėjos raketos „Hwasong-11“ ir rodo, kad buvo pažeistas ginklų tiekimo į Šiaurės Korėją ir iš jos embargas.

Sankcijų stebėtojai pažymėjo, kad jie „negali nepriklausomai nustatyti, iš kur ir kas paleido raketą“. Tačiau Ukrainos pusės pateikta informacija „rodo, kad ji buvo paleista iš Rusijos teritorijos“.

Tai, kad Rusija prieš Charkovą panaudojo Šiaurės Korėjos pagamintas balistines raketas, patvirtino ir tarptautinė organizacija „Conflict Armament Research“ (CAR), stebinti ginklų tiekimą.

Šiaurės Korėjos raketa „Hwasong-11“ iš tikrųjų yra Rusijos sistemos „Iskander“ balistinės raketos „9M723“ kopija, tačiau ji turi nemažai techninių ir vizualinių skirtumų. Akivaizdūs iš jų yra uodegos dalies konstrukciniai skirtumai.

Nuo 2006 m. Šiaurės Korėjai dėl branduolinių ir balistinių raketų bandymų taikomos JT Saugumo Tarybos sankcijos, kurios apima karinių technologijų importo ir eksporto draudimą, rašo „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?