Pasakė, kokiais bruožais pasižymi tie, kurie gali sukurti sėkmingą verslą: tyrimai atskleidė, koks amžius tam pats palankiausias

Koks amžius anot tyrimų pats tinkamiausias, siekiant išvystyti sėkmingą savo verslą? Kokios asmeninės savybės būtinos? Galiausiai, kokios patirtys veda tiesiai į sėkmę? Šiemet vieni iš itin svarbių LOGIN konferencijos partnerių – Lietuvos startuolių asociacija „Unicorns Lithuania“, kurios tikslas – telkti ir skatinti startuolius bei visuomenę kurti Lietuvos – sėkmingos modernios valstybės, grįstos aukštos pridėtinės vertės ekonomika, – ateitį.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Delfi nuotr.
Delfi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 25, 2024, 2:51 PM

Iki 2025-ųjų asociacija siekia turėti 3 kartus didesnę ekosistemą, kurioje veikiantys startuoliai taptų svarbiu Lietuvos ekonomikos augimo varikliu. „Visa ES šiandien susiduria su fundamentaliomis problemomis – senstanti visuomenė, karas Ukrainoje, energetinė priklausomybė, klimato kaitos padariniai ir pan. – mažinančioms konkurencinį pranašumą, lyginant su JAV ir kitomis rinkomis. Todėl dabar ypač svarbu pasinaudoti skaitmeninių technologijų teikiamomis galimybėmis didinant šalies ekonominį konkurencingumą taip pat ir per startuolių ekosistemą“, – sako „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė ir dalinasi tais bruožais, kurie startuolių kūrėjams – svarbūs kaip oras.

Iš ko atpažinti žmogų, kuris gali sukurti itin sėkmingą startuolį: svarbus ir amžius, ir mąstysena

Šiemet į didžiausią ir bene drąsiausią turiniu technologijų ir inovacijų konferenciją Baltijos šalyse I. Langaitė ateis dalintis savo žiniomis apie tai, ką šiandien kalba technologijų lyderiai: kas bus the new cool ateityje ir taip paskatinti teigiamus pokyčius ir proveržį Lietuvoje, čia kuriant geriausią šalį vienaragiams pasaulyje.

Kokių asmeninių savybių itin svarbu turėti žmogui, kuris pasirenka ne dirbti kažkam, o dirbti sau? Ir kokie esminiai asmenybės bruožai leidžia spėti, kad šis žmogus gali būti dalis ar net pradininkas tos didžiulės, „vienaragiškos“ sėkmės? Pasak daugiau nei 110 technologijų sektoriaus bendrovių vienijančios asociacijos vadovės, potencialių ir esamų vienaragių kūrėjai, stovintys už perspektyvių startuolių, išsiskiria savo mąstysena:

„Jie ryžtingi, atkaklūs, greiti, lankstūs ir ambicingi diktuoti naujas tendencijas. Sėkmingiausias startuolio kūrėjo amžius, rodo įvairūs tyrimai, perkopia 40 metų. Tai vadovai ir specialistai, jau sukaupę profesinės ir asmeninės patirties bei galintys ją tikslingai pernaudoti, vystydami savo verslą. Visos patirtys gali nugulti į vientisą mozaiką, nes dar nežinome, kas laukia ateityje ir kokių talentų mums reikės. Lygiai taip pat svarbu save apsupti žmonėmis, su kuriais būdamas augi – Lietuvoje pagaliau turime stiprią startuolių bendruomenę, kurioje dalijamasi asmeninėmis patirtimis ir sprendimais ateičiai, noriu padėti daugiau žmonių apie ją išgirsti.

Pašnekovė dalinasi įdomiomis ir daug ką paaiškinančiomis įžvalgomis: „Endeavor Insight“ tyrėjai atliko unikalią analizę – palygino 200 vienaragių kūrėjų istorijas (100 – JAV, 100 – kitų augančių regionų), bandydami išsiaiškinti, kokios patirtys juos atvedė į sėkmę. Pasirodo, statistiškai dažniausios: tarptautinė patirtis, išsilavinimas ir antreprenerystė. Net 60 proc. vienaragių kūrėjų, žvelgiant į tyrimo rezultatus, turi tarptautinį išsilavinimą arba tarptautinio darbo patirties. Maždaug pusė jų yra imigrantai arba imigrantų vaikai. Vienaragių kūrėjai iš JAV paprastai turi daugiau patirties produktų ir inžinerijos srityse, kitų regionų – konsultavimo, verslo plėtros ir rinkodaros žinių.

„Taigi matome, kad realybė dažnai prasilenkia su galimais lūkesčiais.Vienaragių kūrėjai, sakyčiau, yra atkaklūs svajotojai – jie nesusitaiko su vizija turėti vidutinio masto – nors ir sėkmingą – verslą. O sėkmė galiausiai aplanko tuos, kurie verslą daro – ne tik generuoja idėjas ar laikosi įsikibę pradinės savo vizijos, bet transformuojasi ir siekia ilgalaikio pokyčio.“

Dirbtinis intelektas toliau šluoja pinigus: investicijos į DI nuo pernai šoktelėjo dvigubai

Kurie verslai šiuo metu pritraukia daugiausiai investicijų? I. Langaitės teigumu, „Crunchbase“ skaičiuoja, kad daugiau nei 1 iš 4 dolerių, investuotų į startuolius JAV 2023 m., skirti su DI susijusiems. Lyginant 2023 ir 2022 m., DI skirta dvigubai didesnė bendra investicijų dalis.

„Tačiau, kad ir koks geras būtų trendas nieko ten nepadarysite, jei nesuprasite, apie ką jis. Sėkmingą startuolį galima sukurti ir nišinėje srityje, jei ta niša auga po 100 proc. per metus. Turi daryti tai, ką mėgsti, moki ir supranti bei kurti realią vertę produkto vartotojui. Todėl ir Lietuvos užduotis šiandien turėtų būti sudaryti kuo palankesnes sąlygas būtent čia burtis talentingiems žmonėms, kurie kuria, daro ir stumia visą šalį į priekį ant technologijų platformos. Norime paskatinti transformaciją, padėti įgyvendinti ilgalaikius siekius ir realizuoti viziją: pasaulis yra ant permainų slenksčio, todėl turime skubėti sukaupti kuo daugiau esminio turto – intelekto. „

Šiemet LOGIN ne tik Inga Langaitė dalinsis žiniomis, svarbioms startuoliams ir būsimiems vienaragiams. Štai „PVcase“ įkūrėjas ir vadovas Deividas Trainavičius bei „Practica Capital“ partneris Arvydas Bložė diskutuos apie tai, kaip savo idėjai pritraukti 100 mln. JAV dolerių. Apie principus, vedančius į sėkmę, kalbėsis „Flo Health“ technologijų vadovas Simonas Razminas, „TransferGo“ vykdomoji direktorė Monika Snitkė ir „Ondato“ įkūrėjas ir vadovas Liudas Kanapienis. Konferencijoje įvyks ir trijų vienaragių diskusija apie „tips and tricks“, joje dalyvaus „Surfshark“ įkūrėjas ir vadovas Vytautas Kaziukonis, „Baltic Classifieds Group“ vadovas Justinas Šimkus, „Vinted“ vadovas Thomas Plantenga ir jau minėta „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė.

„Hostinger“ valdybos pirmininkas Arnas Stuopelis, „Vinted Go“ vadovas Vytautas Atkočaitis ir „ConnectPay“ vyriausioji strategijos vadovė Agnė Selemonaitė diskutuos tema „Moonshot’ai Lietuvai“.

LOGIN – didžiausias, turtingiausias turiniu ir, ko gero, drąsiausias inovacijų susitikimas Baltijos šalyse. Organizatoriai pavadino jį festivaliu, nes kasmet pritraukia daugiau kaip 5 000 dalyvių, keičiančių žaidimo taisykles, pažangiai mąstančių, technologijų naujoves išmanančių ir žinių ištroškusių žmonių. Jau 18-ąjį kartą bus siekiama plačiomis akimis žvelgti į šiuolaikinį pasaulį, įsigilinti į technologijų pažangos sukeliamus pokyčius ir kliūtis, pasisemti įkvėpimo iš inovacijų pionierių, tyrinėti idėjas, kurios gali nuvesti prie pirmojo vienaragio, bei pažvelgti į tai, kas laukia ateityje. Didieji šių metų LOGIN partneriai – medicinos centrai Northway, technologijų platintojas Baltijos šalyse ACC distribution, VĮ Registrų centras, VšĮ Inovacijų agentūra, draudimo bendrovė Balcia, nekilnojamojo turto projektų vystymo bendrovė Realco, Šveicarijos finansinių technologijų įmonių grupė „iSun“. LOGIN vyks gegužės 30–31 dienomis Litexpo, Vilniuje. Daugiau informacijos čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.