Viltis kaip išlikimo strategija: susitikimas su islandų rašytoja A. A. Ólafsdóttir

Ketvirtą kartą vyksiančiame tarptautiniame knygų ir rašytojų festivalyje „Kauno literatūros savaitė“ įvyks susitikimas su Islandijos rašytoja Audur Ava Ólafsdóttir. Dramaturgė, poetė ir rašytoja yra pelniusi Šiaurės ministrų tarybos literatūros, Kanados Prix des libraires du Quebec premijas. Autorė, kurios kūriniai jau žinomi Lietuvos publikai, pokalbiui skaitytojus kviečia gegužės 9 d., ketvirtadienį, Kauno menininkų namuose. 

A. A. Olafsdottir.<br>Saga Sig nuotr.
A. A. Olafsdottir.<br>Saga Sig nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kauno literatūros savaitė

May 3, 2024, 2:13 PM

Audur Ava Ólafsdóttir kūriniai pasižymi giliomis emocijoms ir paradoksaliais siužetais. Ji  studijavo italų literatūrą Bolonijos universitete, istoriją ir literatūrą Islandijos universitete, meno istoriją Sorbonos universitete Paryžiuje ir šiandien yra ne tik rašytoja, bet ir dėsto Islandijos universitete, kuria tekstus populiarios Islandijos grupės „Milkywhale“ dainoms.

Pirmasis Ólafsdóttir romanas „Pakylėtoji žemė“ buvo išleistas 1998 m. Bet išgarsėjo ji po trečiojo romano „Atžala“ (2008). Jis nominuotas Šiaurės ministrų tarybos literatūros premijai ir pelnė Kanados Prix des libraires du Quebec (2011) premiją. Romanas „Randai“ (2016) įvertintas Šiaurės ministrų tarybos literatūros premija. Jis buvo išverstas ir į lietuvių kalbą – pasirodė 2019-aisiais (vertė Rasa Ruseckienė). Romane gvildenamos kasdienybės ir karo paliktos žaizdos žmogaus sieloje.  Rašytoja pabrėžia, kad jos kūriniai yra apie laisvę, grožio paieškas ir tai, ką jis reiškia visuomenėje, kurioje organizuojami grožio konkursai: „Man svarbu kalbėti apie laisvę, grožio paieškas ir visuomenes, kurios verčia moteris varžytis dėl išvaizdos“.

Audur Ava Ólafsdóttir kūriniams būdinga poetinė stilistika, gilios potekstės, švelnus humoras, netikėtos, paradoksalios pabaigos. Jos kūrinius išgarsino gebėjimas kalbėti apie gyvenimo sudėtingumus paprastai ir įtaigiai, atliepti aktualius visuomenės klausimus. Rašytojos nuomone, tikėti, kad viskas bus gerai, yra vienintelis būdas išgyventi šiame griūvančiame pasaulyje.

Susitikimas su Audur Ava Ólafsdóttir vyks gegužės 9 d., ketvirtadienį, Kauno menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56). Pokalbis vyks anglų kalba su vertimu į lietuvių. Ją kalbins filologė, vertėja ir humanitarinių mokslų daktarė Rasa Ruseckienė. 

4-oji Kauno literatūros savaitė vyks gegužės 8–12 dienomis. Festivalio programa/"="">programa/"" target="_blank">programa. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.